Boeren opgelucht: wolf niet langer 'strikt beschermd' na EU-voorstel

Een terecht besluit! Nu de wolven zo talrijk zijn geworden, mogen ze iets minder streng worden beschermd. De 50 lidstaten van het Verdrag van Bern hebben dinsdagmorgen ingestemd met de verlaging van de internationale beschermingsstatus van de wolf. Twee jaar geleden mocht ik mede aan de basis staan van dit besluit, als een van de initiatiefnemers voor een resolutie hierover in het Europees Parlement. Eindelijk goed nieuws voor schapen, kalveren en pony’s en hun veehouders. Den Haag en de provincies kunnen zich straks niet langer meer verschuilen achter Brussel. Nu internationaal overeengekomen is de strikte bescherming van de wolf los te laten, is het gewoon klip en klaar dat wolven, zeker wolven die voor problemen zorgen, bejaagd mogen gaan worden.

Het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen is ook van belang voor de veiligheid en leefbaarheid van het platteland. De lagere beschermingsstatus geeft flexibiliteit. Het wordt eenvoudiger om de wolvenstand te beheren. Er zijn nu kinderen die niet meer op de fiets naar school komen vanwege wolven. We mogen niet werkeloos toekijken hoe dit steeds verder uit de hand loopt.

In het permanent comité bij het Verdrag van Bern werd vandaag positief beslist over een EU-voorstel om de wolf minder strikt te beschermen. De internationale beschermingsstatus van de wolf gaat daarmee van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Het EU-voorstel kwam tot stand nadat het Europees Parlement in november 2022 op initiatief van Ruissen een resolutie aannam met de oproep om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen, gezien de huidige staat van instandhouding. Met de aanpassing van het Verdrag van Bern is de weg vrij voor de Europese Commissie om de habitatrichtlijn hierop aan te passen.

Wat mij betreft moet de wijziging zo snel mogelijk in de habitatrichtlijn doorgevoerd worden. Door de groeiende wolvenpopulatie zien we de aanvallen op vee toenemen, en het is uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichter bij de mens komt. Het is de hoogste tijd om in te grijpen. We hameren er ook op dat landen nu al stappen kunnen zetten tegen zogenoemde probleemwolven op grond van artikel 16 van de habitatrichtlijn: Nederland is wat dat betreft veel te voorzichtig en onnodig bang voor juridische consequenties. Voor wijziging van het Verdrag van Bern was een tweederde meerderheid nodig. Naast de EU zijn bij dit verdrag ook Marokko, Armenië en Noorwegen. Deze wijziging binnen het Verdrag van Bern was nodig om de Europese Habitatrichtlijn aan te kunnen passen. Op 26 september stemden de lidstaten van de Europese Unie al in met verlaging van de beschermingsstatus. Nu het Verdrag van Bern aangepast wordt, is de Europese Commissie aan zet te zorgen dat ook de Habitatrichtlijn wordt gewijzigd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.