EDE - Boeren in Gelderland zien niets in de benoeming van Johan Remkes als bemiddelaar in het stikstofdossier. Als er toch een bemiddelaar moet komen, dan in ieder geval niet de 71-jarige VVD’er, klinkt het uit meerdere hoeken.
Het ministerie van Landbouw kondigde zondag aan dat Remkes in de tweede helft van augustus moet beginnen als 'onafhankelijk gespreksleider'. De Tweede Kamer had daarom gevraagd na de hevige protesten van boeren als reactie op de ingrijpende stikstofplannen.
Volgens voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie is de benoeming van Remkes 'onzin'. "Hij geniet geen vertrouwen in de sector", zegt de Edenaar.
Boer Willeam Schoonhoven uit Beemte-Broekland vindt dat het kabinet 'olie op het vuur gooit' met de benoeming. "Dit is de man die heeft geadviseerd boeren uit te kopen en de maximumsnelheid te verlagen."
De oud-minister riep het kabinet drie jaar geleden op zo snel mogelijk in actie te komen om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de natuur te herstellen. Daarvoor schreef hij het 46 pagina’s tellende adviesrapport Niet alles kan.
'Geen draagvlak'
"Daar gaan wij niet mee bemiddelen, daar is geen draagvlak voor", zegt Schoonhoven. "Een bemiddelaar moet iemand zijn die tussen de boeren en overheid instaat. Iemand die beide kanten begrijpt en niet alleen het overheidsbeleid verdedigt."
Zelf denkt de rundveehouder aan oud-VVD’er Gert-Jan Oplaat of Annie Schreijer-Pieriek van het CDA. "Dat zijn mensen die empathie hebben voor beide kanten en de discussie vlot kunnen trekken." Agractie noemde eerder de naam Elbert Dijkgraaf als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp.
Theekransje
Maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. "We hebben geen zin in een theekransje", stelt hij. "Een bemiddelaar is alleen succesvol als alles ter discussie kan staan: , zegt ook Schoonhoven.
Boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde ziet helemaal niets in een bemiddelaar. "Wat valt er te bemiddelen? Eerst moet het plan van tafel, dan wordt er pas gepraat. En zo niet, dan gaan we door met de opstand."
Het landbouwministerie wil dat Remkes in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren. "Rijkelijk laat", noemt Kemp dat. Ook Wieggers vindt dat de urgentie ontbreekt: "Ze gooien plannen de wereld in, iedereen is in de stress en dan zeggen ze: in de tweede helft van augustus komen we erop terug."
Reactie plaatsen
Reacties